4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

7η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου Αθήνας

Ήταν η καλύτερη...

Οι διοργανωτές της εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον την εμπειρία τους και πραγματοποίησαν την πιο ποιοτική Διεθνή Έκθεση Aυτοκινήτου που έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΗΡΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Ημερομηνία: 12-20 Μαΐου 2007
Τόπος: πρώην Aνατολικό Aεροδρόμιο Ελληνικού
Έκταση: 53.000 τ.μ.
Κατασκευαστές: 42
Αντιπροσωπείες: 30
Περίπτερα: 45
Σύνολο εκθετών: 130
Κύριοι χορηγοί: ΤΙΜ Ελλάς, Emporiki Credicom
Χορηγοί επικοινωνίας: Supersport FM, ΣΚΑΪ, 96,3 Red, ΣΚΑΪ 100,3
Ανάδοχος οργανωτής: ΕΧΡΑ Εκθέσεις-Συνέδρια
Διοργάνωση: ΣΕΑΑ
Υπό την αιγίδα του OICA

ΟΛΑ ήταν ιδιαίτερα αναβαθμισμένα στο πρόσφατο Ιnternational Motorshow της Αθήνας, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συνδέσμου Κατασκευαστών. Oι εκθεσιακοί χώροι ήταν μεγαλύτεροι και καλύτερα κατανεμημένοι, η πληρότητα, από πλευράς μοντέλων, σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, άγγιξε το τέλειο και οι νέες παρουσίες ήταν άφθονες και χωρίς ελλείψεις, εν συγκρίσει με ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί έξω. Όποιος ήρθε πράγματι τα είδε όλα, καθώς μπροστά του βρέθηκαν περίπου 70 νέα μοντέλα και ανανεωμένες εκδόσεις.

Top models
Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν, φυσικά, στα νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν επίσημα στο ευρύ ελληνικό κοινό για πρώτη φορά, τα οποία θα διαδεχθούν επιτυχημένους προκατόχους με μακρόχρονη πορεία στην αγορά. Το Ford Mondeo τρίτης γενιάς, το Νissan Tiida, που θα αντικαταστήσει το Αlmera, η BMW 3 Cabrio, το νέο Renault Twingo, το Fiat Bravo και το Skoda Fabia II ήταν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφού απευθύνονται σε περισσότερο διευρυμένο εμπορικά κοινό. Ιδιαίτερες περιπτώσεις αποτέλεσαν το Αudi A5 και το Ford Focus CC, καθώς με το πρώτο οι Γερμανοί εισέρχονται σε μια νέα «κλάση» αυτοκινήτων και με το δεύτερο η Ford Europe επιστρέφει σε μια κατηγορία από την οποία απουσίαζε πολλά χρόνια. Tο ευρωπαϊκής φιλοσοφίας Ηyundai i30, που είναι η νέα πρόταση της κορεατικής εταιρείας στη μικρομεσαία κατηγορία, τράβηξε επίσης τα βλέμματα. Το ενδιαφέρον προσέλκυσαν, βέβαια, και τα Fiat Linea και Opel Astra Sedan, που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν δημοφιλή επιλογή, κι όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Από εκεί και πέρα, μαγνήτισαν οι προσιτές σπορ εκδόσεις ήδη γνωστών μοντέλων, όπως το Οpel Corsa ΟΡC και το Fiat Grande Punto Abarth. Όσο για την αμερικανική «εισβολή», συνεχίζεται με αργούς, πλην, όμως, σταθερούς ρυθμούς: τα Dodge Nitro και Αvenger όπως και το Chevrolet HHR ήταν στο Ελληνικό σε μια πρώτη γνωριμία με τον πολύ κόσμο. Για όλα τα μάτια -αλλά για ελάχιστα βαλάντια- ήταν εκεί το Αudi R8, η Porsche 911 GT3 και η Ferrari 599 GTB. Το οφθαλμόλουτρο ολοκληρώθηκε με Corvette, Lamborghini, Maserati και Lotus, για να φτάσει στο κατακόρυφο, από πλευράς πολυτέλειας, στο περίπτερο της Βentley, η οποία παρουσίασε τα προϊόντα της σε πλήρη ανάπτυξη.

Πρωτότυπα και concepts
Όχι πολλά, ούτε κάτι εντελώς καινούργιο, όμως δώστε μας κι άλλα μάτια, για να βλέπουμε την Αlfa Romeo 8C Competizione Spider. Δεν υπήρξε κινητό, κάμερα ή ψηφιακή μηχανή που να μην την αποτύπωσε! Τα εύσημα στη Volvo για το ΧC60 -μακάρι το μοντέλο παραγωγής που θα προκύψει από εκείνο να μην έχει σημαντικές σχεδιαστικές διαφορές ό,τι είδαμε- και στην Kia για το cee’d cabrio, που φιλοδοξεί να δικαιωθεί για το δρόμο που διάλεξε. Ακόμα, στο γοητευτικό Peugeot 207 SW Outdoor, που μαζί με τα SUV προϊόντα της συνεργασίας PSA-Mitsubishi (C-Crosser, 4007, Outlander), βρίσκεται... μισό βήμα πριν από την αλυσίδα παραγωγής. Δεν ξεχνάμε, βέβαια, και το υβριδικό concept της Ηonda, ούτε και το Mitsubishi Concept-X, που υποδηλώνει το επόμενο Evo. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το Ford Iosis X, στο οποίο υπάρχουν στοιχεία από τη μελλοντική φυσιογνωμία του SUV μοντέλου της εταιρείας που θα προκύψει.

Τώρα, τα δύσκολα...
Χωρίς αμφιβολία, ο ΣΕΑΑ αξιοποίησε τις ευκαιρίες που είχε, προσφέροντας την πιο συγκροτημένη Έκθεση μέχρι σήμερα. Όμως, ο πήχης ανεβαίνει κι εδώ αρχίζουν τα «στριμώγματα». Καλώς ή κακώς, το προπατορικό αμάρτημα της εγχώριας βιομηχανίας, που είναι η απουσία της Ελλάδας από τον παγκόσμιο κατασκευαστικό χάρτη, μας κατατρέχει. Δεν είναι τυχαίο γεγονός η πρώτη διεθνής παρουσίαση του Fiat Linea, για παράδειγμα, στην Έκθεση της Πόλης, αφού οι γείτονες είναι κραταιοί, όσον αφορά εργοστάσια αυτοκινήτων στη χώρα τους. Τι μπορούμε εμείς με αυτά τα δεδομένα να προσφέρουμε στις εταιρείες, ώστε να επιλέξουν το δικό μας International Μotorshow για να εκθέσουν για πρώτη φορά σε ολόκληρο τον κόσμο ένα μοντέλο ή ένα concept car; Ένα νέο και υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, κάτι, βέβαια, που μπορεί να μην είναι μακριά, καθώς μελετάται η κατασκευή του σε χώρο παρακείμενο του Ελ. Βενιζέλος. Το Ελληνικό έδωσε ό,τι είχε να δώσει: όπως και να το μετατρέψεις, όσο -επιτυχημένα- κι αν το οργανώσεις, η αίσθηση της τέντας, της γυψοσανίδας και του νοβοπάν δε θα εξαλειφθεί. Πέρα από τις εταιρείες, το έχει ανάγκη κι ο Έλληνας, αφού στις Eκθέσεις πάει για να αντικρίσει από κοντά αυτά που έχει δει στον Τύπο ή στο Διαδίκτυο. Mήνα με το μήνα, η ταχύτητα μετάδοσης της όποιας πληροφορίας αυξάνεται κι οι πατριώτες μας χρειάζονται, πλέον, το στοιχείο της έκπληξης, για να συρρεύσουν μαζικά. Mια παγκόσμια παρουσίαση θα είναι το μεγαλύτερο δέλεαρ στο μέλλον...

Μάιος ή Νοέμβριος;
Δύσκολη η απάντηση. Η επιλογή του Μαΐου ήταν το νέο στοιχείο της φετινής Έκθεσης που τη διαφοροποίησε από τις προηγούμενες, οι οποίες διεξάγονταν Νοέμβριο. Ο ανοιξιάτικος καιρός, όμως, φαίνεται πως λειτούργησε ως μπούμερανγκ. Tο πρώτο σαββατοκύριακο της λειτουργίας της, που συνοδεύτηκε από ζέστη, οι Αθηναίοι προτίμησαν την επαρχία και τις παραλίες. Το δεύτερο, που ο καιρός ήταν άστατος, τα πράγματα πήγαν καλύτερα κι ο κόσμος την τελευταία Κυριακή σχημάτισε ουρές στα εκδοτήρια. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πτώση 20%, σε σύγκριση με το 2005, οπότε είχαν κοπεί 185.000 εισιτήρια. Κάποια στελέχη της αγοράς λένε πως η μείωση ήταν πιο μεγάλη. Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί πολλή σκέψη για τις ημερομηνίες της διοργάνωσης του 2009...

Τι ακούσαμε, τι μάθαμε...
Η VW θα παρουσιάσει στην Ελλάδα τα Golf Variant και Passat R32 το Σεπτέμβριο. Προς το τέλος του χρόνου, θα παρουσιαστούν οι κινητήρες τεχνολογίας TSi με ιπποδύναμη 122 ίππων, που λογικά θα έχουν θετική επίπτωση και στις τιμές. Παράλληλα, θα κάνει την εμφάνισή του το κιβώτιο GSG με τις 7 σχέσεις. Oι υπεύθυνοι της Nissan στην πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του Tiida έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία του νέου μοντέλου κι αυτό φάνηκε από το στόχο των 3.000 πωλήσεων που έθεσαν. Από το περίπτερο της Ford μάθαμε για τις εκπλήξεις που αναμένονται από εκεί. Ήταν λίγο πολύ γνωστό ότι από το Iosis X, το πρωτότυπο που έδωσε το «παρών» στην 7η Διεθνή Έκθεση, θα προκύψει το νέο SUV της Ford, όπως και το ότι πλησιάζει η ώρα για τα Fiesta και Ka. Αυτό που δε γνωρίζαμε ήταν ότι αυτά θα δουν το φως της δημοσιότητας στη Φρανκφούρτη το φθινόπωρο._Σ. Σ.

Μας άρεσε
• Η πληθώρα ενημερωτικού υλικού σε όλα τα περίπτερα.
• Η επαγγελματική αντιμετώπιση δημοσιογράφων και κοινού από τους ανθρώπους των εταιρειών.
• Το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμες τιμές για σχεδόν όλα τα νέα μοντέλα.
• H BMW Hydrogen 7: απρόσιτη ακόμη οικονομικά η λύση του υδρογόνου, ωστόσο η μόνη αληθινή για το περιβάλλον.
• Οι δροσερές και όμορφες παρουσίες παντού.
• Τα πολύ επαρκή, για την περίσταση, αναψυκτήρια-καφέ της Έκθεσης
• Η Ferrari 599 GTB.

Δε μας άρεσε
• Που δεν είδαμε τις οικολογικές πετρελαιοκίνητες εκδόσεις BlueTec της Μercedes και τις αντίστοιχες, BlueMotion, της VW.
• Το... traffic στην έξοδο προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ειδικά τις βραδινές ώρες. Ιδανική συνθήκη για την ανάδειξη του «νεοελληνισμού» αρκετών...
• Που -ελάχιστες- παρουσιάσεις «φλέρταραν» καλλιτεχνικά με τα όρια του σεξισμού. Δεν είναι θέμα σεμνοτυφίας, αλλά αισθητικής.

Θα θέλαμε ακόμα...
• Ένα υπερυψωμένο βάθρο για τους φωτογράφους. Ουδέποτε έχει γίνει εφικτή μια στοιχειώδης πανοραμική εικόνα σε Έκθεση της Αθήνας.
• Λιγότερο πομπώδες ύφος σε κάποιες παρουσιάσεις. H διθυραμβική μουσική και οι καπνοί που αναβλύζουν από παντού «φορέθηκαν» πολύ. Κάτι πιο νέο;
• Ένα εντυπωσιακό ενιαίο περίπτερο για όλο τον ειδικό Τύπο. Το αξίζει, επειδή προσφέρει αλλά κι επειδή το μπορεί (απόδειξη ο θεσμός για το Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς).

«Στόχος μας είναι να “συναισθηματοποιήσουμε” κάθε προϊόν μας.»
Συνέντευξη με τον επικεφαλής προηγμένου σχεδιασμού της GM Europe, Ρίτσαρντ Σο

Τι ακριβώς είναι ο προηγμένος σχεδιασμός;
Δουλεύουμε σε όλων των ειδών τα project. Eπειδή αυτά είναι μελλοντικά, αφενός, εξετάζουμε εντελώς νέα κόνσπετ οχημάτων, σε επίπεδο αναλογιών, αρχιτεκτονικής, νέων ιδεών, τεχνολογιών και καινοτομιών, και, αφετέρου, είμαστε υπεύθυνοι για την εξέλιξη πρωτοτύπων.
Με λίγα λόγια, πρέπει, λοιπόν, να σκέφτεστε μακριά...
Οφείλουμε πάντα να θέτουμε ερωτήματα, να πειραματιζόμαστε, να είμαστε το δημιουργικό «think tank» των νέων προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλύουμε τις αξίες και το προφίλ της εταιρείας, να βρίσκουμε ποια προϊόντα μπορούν να συμβαδίσουν με την Opel αλλά και τι συμβαίνει στον κόσμο, στην κοινωνία και στην οικολογία και πώς εμείς θα μπορέσουμε να προτείνουμε λύσεις σε μελλοντικά προβλήματα.
Πώς, όμως, καθορίζετε την εμφάνιση ενός αυτοκινήτου που θα παρουσιαστεί στην αγορά σε πέντε χρόνια;
Έχουμε αυτήν τη γυάλινη σφαίρα που μας δίνει όλες τις απαντήσεις... Όχι, σοβαρά τώρα, ξέρουμε τι γίνεται στον κόσμο και προβλέπουμε τι θα πρέπει να συμβεί. Για τον σχεδιαστή δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα λευκό χαρτί. Από πού να ξεκινήσει; Χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεδομένα για τις νέες τεχνολογίες, τις νέες τάσεις... Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται πολλή έρευνα, που αποτελεί τη βάση της δουλειάς μας.
Ενώ η σχεδιαστική εικόνα της Opel είναι αρκετά συντηρητική, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τολμηρές γραμμές σε πρωτότυπα και μοντέλα παραγωγής. Έχει αλλάξει κάτι;
Η αξιολόγηση της σημασίας του ντιζάιν. Είναι, άλλωστε, ο κύριος λόγος αγοράς ενός αυτοκίνητου. Το συναισθηματικό κομμάτι κάθε εταιρείας και η δύναμη του ντιζάιν αυξάνονται, γι’ αυτό και στόχος μας είναι να «συναισθηματοποιήσουμε» κάθε προϊόν μας. Αν θέλεις να αγοράσεις μια τοστιέρα κι έχεις σαράντα επιλογές, πώς επιλέγεις, όταν όλες κάνουν βασικά το ίδιο πράγμα, ψήνουν τοστ; Αγοράζεις με συναισθηματικά κριτήρια. Αγγίζει την καρδιά σου, τις αισθήσεις σου; Ποια είναι η πρώτη εντύπωση, η αφή, τι αίσθηση έχεις, όταν πατάς τα κουμπιά; Όλα αυτά είναι ντιζάιν!
Πώς μπορεί ένα σχέδιο να είναι, όμως, πέρα από εντυπωσιακό στην πρώτη επαφή, και διαχρονικό;
Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, όταν κάνεις κάτι εντελώς καινούργιο, γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να σοκάρεις. Το τρικ είναι να βρεις αυτήν την ισορροπία μεταξύ νέου και συμβατικού. Ένα σχέδιο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι εντυπωσιακό και μοδάτο, αλλά η μόδα έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, δεν υπάρχει συνταγή. Είναι θέμα σωστής κρίσης. Γι’ αυτό και με τα πρωτότυπα μπορείς να πειραματιστείς, ακόμα και να το παρατραβήξεις κάποιες φορές...
Αυτός είναι ο λόγος που ένα αυτοκίνητο παραγωγής διαφέρει αρκετά από το πρωτότυπό του;
Στο πρωτότυπο δεν έχεις περιορισμούς. Αυτήν την ελευθερία τη χρησιμοποιείς για να δημιουργήσεις το «κλίμα», τα κύρια χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Tο μυστικό είναι να διατηρήσεις τα τελευταία στο αυτοκίνητο παραγωγής.
Πόσο σημαντική είναι για τον σχεδιαστή η χρησιμοποίηση ή ακόμα και η εξέλιξη νέων υλικών κατασκευής;
Πολύ! Σου επιτρέπουν να εξελίξεις νέες φόρμες, καινούργια σχήματα. Οι περιορισμοί που υπάρχουν στη διαμόρφωση του μέταλλου δεν υπάρχουν στα σύνθετα υλικά, τόσο εξωτερικά όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Γι’ αυτό κι έχουμε δώσει έμφαση στην τελειοποίηση των ιδιοτήτων νέων υλικών αλλά και της οπτικής τους, που είναι εξίσου σημαντική.
Οι νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη μορφή των αυτοκινήτων;
Το ελπίζω! Αλλαγές σε τεχνολογίες και νομοθεσίες, ακόμα και κάποιοι περιορισμοί μάς δίνουν την ευκαιρία να εξελίξουμε κάτι φρέσκο, το οποίο ενδεχομένως να μας προσφέρει και πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την Opel σχεδιαστικά;
Μπορείτε να δείτε πού πηγαίνουμε με τη γλώσσα της φόρμας μας, η οποία είναι πιο τολμηρή και δυναμική και εν γένει οφείλει να οπτικοποιήσει την ευχαρίστηση της οδήγησης, να εκφράσει τις αξίες της εταιρείας. Αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε σε μοντέλα όπως το νέο Corsa ή το GTC Concept._ Ν. Κ.